sobota 18. dubna 2015 14:00 - 18:00 - Praha
|
Den Země na Praze 12 |
[Životní prostředí] Festivaly a slavnosti
|
Den Země na Praze 12, který se uskuteční v sobotu 18. dubna, bude letos o půdě a komunitě. Na travnaté ploše u cyklostezky najdete skutečně farmářský trh, vzdělávací aktivity pro děti i dospělé či představení potravinových alternativ – komunitou podporované zemědělství a komunitní zahrady. Přítomny budou i místní občanské iniciativy a hudební produkce místních umělců. Novinkou akce, kterou letos s pořadatelskou Městskou částí Prahy 12 organizuje PROBIOLIGA a Asociace místních potravinových iniciativ, bude sousedská hostina.
|
Den Zemi bude letos o půdě a odpovědném zemědělství
Letošní téma mezinárodních oslav Dne Země je půda – v souvislosti s Mezinárodním rokem půdy, který byl vyhlášen OSN v rámci programu Food and Agriculture Organizations. Jeho cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o významu udržitelné péče o půdu jako základu našeho potravinového systému, základních ekosystémových funkcí a lepší adaptace na změny klimatu pro současné i budoucí generace.
Akce proto bude zaměřena na šetrnou péči o půdu, prostřednictvím ekologického a šetrného zemědělství, permakultury, přírodního zahradničení a dalších zemědělských alternativ, a zároveň prezentací možností proměny potravinového systému v rámci konceptu potravinové suverenity, který je založen na komunitním přístupu k zemědělství a jídlu.
Komunita v akci
Představení fenoménu komunitou podporovaného zemědělství doprovodí sousedská hostina. Zapojit se do ní může každý – stačí donést nějakou pochoutku a celé odpoledne pak ochutnávat, co přinesli ostatní. Aby to bylo u hodovního stolu i trochu napínavé, bude se soutěžit o nejlepší příspěvky na menu. Jídlo není sport, proto se bude hodnotit slovním komentářem – oceněny budou pokrmy, jež obdrží nejzajímavější hodnocení.
Organizační informace k hostině
V sobotu 18. dubna bude možné přinášet pochoutky od 13. hodiny; začátek akce je ve 14 hodin.
Pokrmy budou nabízeny označené číslem a názvem pokrmu. Kuchaři budou prezentováni na samostatné tabuli.
Volte jídla, která není nutné ohřívat. K dispozici i něco teplého, hostina bude pod přístřeškem.
Přineste i recept nebo aspoň seznam v jídle obsažených ingrediencí (kvůli alergikům a dietářům).
Rozdělte jídla na menší porce, ať mohou návštěvníci ochutnat více dobrot. Samozřejmě porcovat se může i na místě.
Servírovací nádoby (tácy) na místě budou, stejně jako talířky, příbory. Přinesené nádobí vám bude samozřejmě vráceno.
Pokud se chcete zúčastnit, prosím napište na hanka@biospotrebitel.cz, co přinesete, ať je připravený dost velký stůl.
Na akci bude zdarma k dispozici pitná voda.
Kontakt: Petr Dolenský, Hana Vacková (sousedská hostina), petr.dolenskyb@gmail.com; hanka@biospotrebitel.cz,
|
místo: |
Freestyle park Modřany, ul. Vltavanů Praha. |
pořádají: |
MČ Praha 12, PROBIOLIGA a AMPI |
kontakt: |
|
související odkazy: |
http://biospotrebitel.cz/akce?eventId=177
|
Akce je určena pro veřejnost |
Právě probíhající vícedenní akce |
|