přednáška Jak bude rýnský ryzlink a plzeňské pivo chutnat za sto let? O úskalích, které šlechtitelům révy vinné a chmele přináší dnešní doba, a odrůdách, o kterých jste ještě neslyšeli |
[Životní prostředí,Vzdělávání] Přednášky a diskuse
|
Tentokrát si na přednášce z cyklu Zázraky šlechtění budeme povídat o budoucnosti odrůd révy vinné a chmelu.
Obě přednášky se uskuteční v úterý 29. listopadu od 17 a 18 hodin v Národním zemědělském muzeu v Praze.
17:00 Šlechtění révy na odolnost nejen k houbovým chorobám – PIWI odrůdy
Ing. Radek Sotolář, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně
O šlechtitelských cílech a směrech u moštových a stolních odrůd révy. Co jsou to PIWI odrůdy a k čemu nám jsou dobré. Stručný popis nejběžněji pěstovaných PIWI odrůd na území Česka.
18:00 Šlechtění chmele: Klony útočí aneb jak svět k poloranému červeňáku přišel…
Ing. Josef Patzak, Ph.D., Chmelařský institut, s. r. o.
Pěstování chmele v ČR má více jak tisíciletou tradici, cestu na výsluní kvality mu dobyl Žatecký poloraný červeňák, pěstovaný ve svých klonech již skoro sto let. Přesto Chmelařský institut v Žatci za posledních 30 let zaregistroval dalších 25 odrůd chmele.
Vstup zdarma.
|
|
místo: |
Národní zemědělské muzeum, Kostelní 1300/44. Praha 7 Praha. |
pořádají: |
Národní zemědělské muzeum |
kontakt: |
|
související odkazy: |
https://www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/kalendar-akci/prednaska-jak-bude-rynsky-ryzlink-a-plzenske-pivo-chutnat-za-sto-let-o-uskalich-ktere-slechtitelum-revy-vinne-a-chmele-prinasi-dnesni-doba-a-odrudach-o-kterych-jste-jeste-neslyseli
|
Akce je určena pro veřejnost |